Mijn journalistieke zoektocht online delen – daar kies ik heel bewust voor. Ik vind het erg belangrijk dat je als volger weet door welke bril ik naar de wereld kijk, zodat je mijn werk kunt plaatsen. Daarom maak ik hieronder mijn overtuigingen zo expliciet mogelijk.

Mijn definitie van journalistiek: to journal

Mijn definitie van journalistiek zit verpakt in het werkwoord to journal. Met mijn notitieboekje – lees iPhone – in de hand ontgin ik mijn onderwerp en teken ik op wat ik observeer, ervaar en analyseer. Ik herken een probleem (in dit geval onderwaardering van de makers van ons eten), houd mijn eigen reflecties bij en die van anderen, en creëer een stapsgewijs journaal over mijn reis naar de oplossing. Daarbij bewakend het onderscheid tussen mijn eigen mening, die van anderen en de feiten.

Het onderste uit de kan van mijn talenten – om jou te helpen

Ik geloof dat ieder mens is gemaakt met een doel, en is toegerust met talenten om dat doel te bereiken. In mijn geval zie ik die talenten liggen in het beluisteren, verkennen, beschrijven, analyseren en zichtbaar maken van maatschappelijke problemen. Ik wil het onderste uit de kan van mijn talenten halen om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen een evenwichtig beeld te vormen over de waardering van de makers van ons eten.

Mijn inzicht is beperkt

Wat een voorrecht dat ik in het internettijdperk leef. Ik denk namelijk dat ik in negen van de tien gevallen niet weet hoe de zaken in elkaar steken. Dat mijn inzicht heel beperkt is. Ik ben terughoudend met het trekken van conclusies en wil altijd blijven luisteren en leren. Honderd jaar geleden had ik een zoektocht als de mijne in relatieve isolatie moeten uitvoeren. In de 21e eeuw kan ik mijn ontdekkingen online delen en staven aan het perspectief van iedereen die maar mee wil zoeken.

Samen creëren we een evenwichtig beeld

Als journalist zie ik mezelf dan ook vooral als facilitator van het gesprek. Ik zie mijn rol als het enerzijds ophalen en anderzijds toetsen van informatie. Niet in m’n eentje op een zolderkamertje, maar publiekelijk. Alleen ben ik tot niets in staat – samen creëren we een evenwichtig beeld. Evenwicht dat ligt verscholen in de interactie tussen perspectieven en een proces dat nooit af is.

Onafhankelijk…

Om dat evenwicht te kunnen waarborgen is onafhankelijkheid voor mij een grondbeginsel. Mijn zoektocht onderneem ik onafhankelijk van wiens belang dan ook. Zo komt het dan ook dat ik een zo breed mogelijke achterban werf die mijn missie donerend wil dragen. Het werken in opdracht van, of laten financieren door één of enkele partijen, zou een stempel op mijn zoektocht kunnen drukken.

…maar niet objectief

Waar ik geloof in onafhankelijke journalistiek, geloof ik niet in objectieve journalistiek. Journalistiek wordt gemaakt door mensen, en mensen zijn subjectief. Hebben per definitie een wereldbeeld dat hun keuzes informeert. Ook ik. Wie ik interview, hoe ik mijn vragen stel en welk onderdeel van een verhaal de introductie van een artikel vormt – het zijn allemaal keuzes. Het is precies de reden dat ik mijn overtuigingen expliciet maak. Ik hoop je zo te helpen mijn keuzes zo goed mogelijk te kunnen plaatsen.