Iedere week overkomt me hetzelfde. Tijdens mijn rondje door de supermarkt koop ik producten van over de hele wereld. Bananen uit Colombia, melk uit Nederland en chips gemaakt door PepsiCo met ingrediënten waarvan ik de afkomst met geen mogelijkheid kan achterhalen.

Hoe weet ik dat de mensen die hiervoor gewerkt hebben, eerlijk worden behandeld? Dat ik hen met mijn euro waardeer?

Gewetenssusser

Ik weet dit niet. En het fairtradestickertje op mijn banaan is echt geen gewetenssusser. Want ik hoor verhalen over uitbuiting. Die variëren van onderbetaalde Nederlandse champignonkwekers tot slavernij in de visserij in Thailand.

Ik vind het belangrijk dat de mensen die mijn eten maken, eerlijk worden behandeld. Maar kan ik er ook van uitgaan dat dit gebeurt? En: wat is dat dan, eerlijk?

Overweldigd

In onze samenleving schuilt achter iedere aankoop een wereld die ik niet overzie. Alles wat ik koop beïnvloedt de levens van andere mensen. Mensen waarmee ik nooit in aanraking kom. Wiens bestaan ik heel erg makkelijk kan negeren. 

Maar hun verhalen knagen aan mijn geweten.

Tegelijkertijd voel ik me overweldigd. En daardoor verlamd. Hoe kan ik van eten tot kleding en van vervoer tot bankieren weten waar ik goed aan doe?

Ik kan iets doen

Onze samenleving is complex. En de overweldigende realiteit achter onze aankopen kan een verlammend effect hebben. Toch wil ik me laten raken door hoe het is. En gaan voor hoe het zou kunnen zijn. Wat ik doe hoeft niet allesomvattend te zijn. Maar ik heb talenten gekregen en daarmee kan ik iets doen.

Daarom ben ik als journalist in gesprek met de makers van ons eten – en iedereen die ook maar iets te maken heeft met het werk dat zij doen. Ook jij dus. Ik wil weten of ik ervan uit kan gaan dat de mensen die aan de basis van mijn eten staan, eerlijk worden behandeld. Zo ja, waarom wel, en zo nee, waarom niet.

Recht doen

Mijn vragen stel ik aan boeren, werkers, producenten, toeleveranciers, financiers, vervoerders, handelaren, verkopers, consumenten, de Nederlandse overheid, de Europese Unie, wetenschappers, critici en de media. Ik ben in gesprek door de sector heen én daarbuiten.

Zodat jij de wereld achter je eten beter kunt leren begrijpen en betere keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld in de supermarkt.

Ik kan het niet alleen

En het leuke is, jij kunt mee op reis. Ik stippel de route uit en stel vragen, maar ik kan het niet alleen. Ik heb jou nodig om aan te vullen wat ik niet weet of waar ik niet achter kan komen.

Help je mij en anderen door te delen wat je weet? Helemaal gaaf zou het zijn als je meekomt naar mijn volgende interview!

volg mijn reis

Volg mijn reis per e-mail of via social media. Óf maak ‘m live mee en schuif aan bij m’n volgende interview ›

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.